Broccoli met rundvlees
Broccoli met rundvlees

Ingrediënten - 4 personen

700 gram bavette
1 eetlepel zonnebloemolie
4 teentjes knoflook
180 ml rundvleesbouillon
125 ml sojasaus
60 gram bruine suiker
2 eetlepels sesamolie
500 gram broccoli
3 eetlepels water
3 eetelepels Maizena
3 lenteuitjes
sesamzaad
Broccoli met rundvlees met een oosters tintje uit de Wonderpot! Simpel te bereiden maar bij iedereen een schot in de roos!

Handelingen

1.Haal de bavette ongeveer 30 minuten voor het snijden uit de koeling, dit komt de smaak ten goede.
2.Snijd de bavette in reepjes (zie kopje bereidingswijze) van ca. 5 cm.
3.Zet de Wonderpot met de zonnebloemolie op de 'Sauté'-stand en wacht tot deze voldoende opgewarmd is. Bak het vlees in batches om en om, kort bruin aan.
4.Voeg al het vlees weer toe aan de Wonderpot en voeg nu de knoflook, rundvleesbouillon, sojasaus, bruine suiker en sesamolie ook toe. Roer alles door elkaar tot de suiker opgelost is.
5.Doe de deksel op de pot, draai deze dicht en sluit het ventiel. Kies het programma 'Manual/High' en zet de kooktijd op 10 minuten.
6.Snijd ondertussen de broccoli in kleine roosjes en maak van het water & Maizena een papje.
7.Na de 10 minuten, doe je een QR en voeg je het Maizenapapje toe aan de Wonderpot. Roer door totdat de saus wat ingedikt is.
8.Kies nu voor het programma Sauté, voeg de broccoliroosjes toe en roer deze door de saus.
9.Doe de deksel op de pot, draai deze op slot en laat het ventiel open. Laat de broccoli nog ca. 3 minuten meekoken. De broccoli moet een bite houden en niet papperig worden!
10.Was en snijdt daarna de lenteuitjes fijn, serveer het gerecht met wat witte basmatirijst.
11.Garneer de borden met een gesneden lenteui en wat sesamzaad.

Broccoli met rundvlees. Dit klinkt een beetje oubollig en saai maar niets is minder waar: dit recept zal een instant-favoriet in je keuken worden.

Uiteraard is dit niet de Nederlandse versie van dit gerecht maar heeft het een Oosters tintje, het staat namelijk ook bekend als ‘Mongolian-beef’. Ondanks de naam, is het gerecht niet uit Mongolië afkomstig maar uit Taiwan en staat het op de kaart in bijna alle Amerikaans-Chinees restaurants.

Soort vlees

Het gerecht is te maken met verschillende soorten premium rundvlees zoals Chuck eye steak & entrecote. Ik gebruik in deze versie de bavette (deze was toevallig in de aanbieding). Bavette is een malse steak uit de vang van de koe en wordt in Nederland ook wel eens vinkelap, maanvlees of vanglap genoemd. De vang (nee, niet wang) is een stuk aan de onderkant van de koe tussen de bil en borst in. Bavette heeft een opvallend grove, lange draad en bevat vliezen. Het is verder vet-dooraderd (smaak!) en bevat weinig bindweefsel.

Bereidingstips

Snij het vlees in reepjes tegen de draad in. De draad zijn de groeven die in het vlees lopen. Door deze groeven dwars door te snijden, snijd je de spiervezels in kleine stukken en dit maakt steaks super mals. Onthoud dit bij elke steak die je snijd, rauw of gebakken!

Snijd de broccoli-roosjes niet te groot. Bij een groot roosje, kan je deze het beste in tweeën of vieren snijden.

Je kan ervoor kiezen om het recept met champignons op te leuken, gebruik ongeveer 220 gram en voeg deze samen met de broccoli toe aan het geheel.

In het recept wordt de term ‘QR’ gebruikt, voor uitleg hierover (en alle andere dingen die je over de Wonderpot wil weten), klik je hier.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.