Ingrediënten - 4 personen

5 middelgrote uien
1 liter runderbouillon
2 eetlepels ongezouten roomboter
2 teentjes knoflook
1 eetlepel bloem
1 flinke scheut wijn (wit of rood)
1 eetlepel bruine suiker (optioneel)
Peper en zout naar smaak
Garnering:
1/2 stokbrood
100 gram geraspte kaas (Gruyere of extra belegen kaas)
Je zoekt een eenvoudig gerecht dat ook nog eens snel klaar is. Wat is er dan lekkerder dan een heerlijke Franse Uiensoep?

BEREIDING

1.Snijd alle uien in halve (fijne) ringen
2.Verwarm de Wonderpot met de ongezouten roomboter voor op de [LOW HEAT] Sauté stand
3.Bak de uien in de Wonderpot en roer af en toe door
4.Voeg een beetje zout toe aan de uien
5.Wanneer de uien zacht en glazig beginnen te worden, maak je middenin een kuiltje
6.Pers de knoflook en fruit deze even aan in het kuiltje tussen de uien
7.Meng alles door elkaar heen na een minuut
8.Voeg de bloem toe en bak deze even mee
9.Wanneer de uien een (karamel)bruine kleur krijgen, voeg je de wijn toe
10.Voeg de runderbouillon toe, roer eventjes door en zet de Sauté stand af
11.Doe de deksel op de Wonderpot
12.Druk op manual/pressure cook (High) en zet de tijd op 5 minuten
13.Sluit het ventiel en doe een QR als de kooktijd verstreken is
14.Voeg naar smaak peper en zout toe
15.Toast je stokbrood
16.Vul je kom met soep en voeg het stokbrood met een handje kaas toe
17.Grill de kaas even in een voorverwarmde oven om het helemaal af te maken
18.Smullen maar!

Franse Uiensoep – 4 personen

Je zoekt een eenvoudig gerecht dat ook nog eens snel klaar is in jouw Wonderpot. Wat is er dan lekkerder dan een zelfgemaakte Franse Uiensoep? Dit recept is gemaakt met de Crockpot-Express. Je kunt voor dit recept ook een Instant-Pot, Ninja of ander soort Multicooker gebruiken. Zolang jouw Wonderpot maar een Sauté functie heeft.
In iets minder dan een uurtje heb jij een zeer smaakvolle Franse uiensoep op tafel staan.
De kracht van dit gerecht zit hem in het langzaam laten garen en carameliseren van de uien.
De meeste multicookers hebben een Sauté functie die op LOW-heat kan bakken.

Voor dit recept heb ik een scheut rode wijn gebruikt. Mocht je geen rode wijn hebben, kan je ook kiezen voor witte wijn.
Rode wijn geeft een iets vollere smaak aan het gerecht. Witte wijn maakt het iets frisser qua smaakprofiel.
Runderbouillon of Fond is er in veel varianten en prijzen. Je kunt voor de eenvoud kiezen voor runderbouillonblokjes van bijvoorbeeld Maggi of Knorr of gaan voor een iets duurdere Runderfond.
Let wel op: Runderbouillon is een groot bestanddeel van het gerecht. De kwaliteit van de bouillon bepaalt voor een groot gedeelte de smaak van de uiensoep.
Voor de echte “culinaire” chef is het uiteraard ook mogelijk om hiervoor jouw eigen runderbouillon te maken.

Bereidingstips:

Bij het klassiek gegratineerde broodje op de uiensoep hoort er een Gruyere kaas op. Deze kaas is niet overal makkelijk verkrijgbaar. Je kan ook een heerlijk broodje kaas gratineren met een handje oude- of extra belegen kaas.
Snijd het stokbrood in plakjes. Rooster ze een paar minuten in een oven of in een broodrooster. Dit zorgt ervoor dat het stokbrood nog enigszins intact blijft in de hete uiensoep.
Na het vullen van de kom met uiensoep leg je het geroosterde broodje bovenop en strooi je een handje kaas erover. Even een minuutje in een voorverwarmde oven of onder de grill geeft het lekkerste resultaat.

Producten:

Fransen Uiensoep uit de Wonderpot is eenvoudig te maken in elk soort Wonderpot! (Crockpot Express, Instant Pot, Ninja Multicooker etc.)

Zelf hebben wij de Crockpot Express gebruikt voor dit gerecht. De bereidingswijze verschilt niet als je een andere multicooker hebt.

In het recept wordt de termen ‘Sauté, Pressure cook op high en QR’ gebruikt, voor uitleg hierover (en alle andere dingen die je over de Wonderpot wil weten), klik je hier.

Wist je dat wij ook een Facebook-groep hebben? Hier kan je gezellig meepraten over de onze en uiteraard je eigen recepten delen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.