Ingrediënten - 2 liter soep

500 gram spliterwten
2 liter water
2 preien
2 schouderkarbonades
1 knolselderij
1 ui
Verse peterselie
3 blokjes runderbouillon
Echte winterse kost is natuurlijk erwtensoep. Er zijn honderden verschillende varianten met allemaal andere ingrediënten. Wij maken hem zoals mijn grootmoeder hem altijd maakte. Alleen wat zij in twee dagen deed, doen wij in nog geen twee uur!

Handelingen

1.Gooi de spliterwten in een vergiet en was deze onder de kraan. De erwten hoeven niet geweld te worden. Gooi ze daarna in de Wonderpot.
2.Doe de 2 liter water in de pot.
3.Snij de prei en gooi deze gezellig bij de erwten en het water. Doe er ook gelijk de 3 blokjes runderbouillon bij.
4.Snij de ui fijn en ook de knolselderij. Het beste is om de knolselderij door een blender/keukenmachine te halen om deze zo fijn mogelijk te laten hakken.
5.De karbonades kunnen het best eerst gewassen worden om kleine botsplinters die er wel eens aan kunnen zitten eraf te krijgen. Botsplinters horen niet bij de ingrediënten.
6.Snij nu de karbonades in blokjes of reepjes en gooi de botjes weg. Voeg het vlees nu toe in de pot.
7.Voeg tot slot wat fijn gesneden peterselie boven op alle ingrediënten en doe de deksel dicht.
8.Sluit het ventiel van de pot, druk op manual/handmatig en stel de tijd in op 50 minuten.
9.Als de tijd is verstreken laat je je Wondervriend even 10 tot 15 minuten met rust zodat de druk vanzelf afneemt.
10.Open de deksel en roer alles even goed door. Laat de soep even afkoelen, warm in een pannetje een heerlijk rookworst op (of niet) en geniet van grootmoeders erwtensoep.

Kou vraagt om erwtensoep

Een koude winterdag. IJs vormt zich langzaam op de sloten en meren van Nederland. Bij het buitenstappen in de winterse kou komt er een rookwolkje uit je mond. Dan weet je dat het tijd is voor erwtensoep. Stevige erwtensoep. En die gaan we maken in dit recept. Waar mijn grootmoeder er twee dagen over deed om de soep te maken draaien we ons hand niet om voor 20 minuutjes voorbereiding en slechts 50 minuten kooktijd! Want dat is alles wat er nodig is om heerlijke erwtensoep te maken. Meer dan een Wonderpot, een snijplank met een scherp mes en een blender heb je niet nodig. Als deze binnen handbereik zijn is het enkel een kwestie van wassen, snijden en genieten van die stomend hete Wondersoep.

Ieder recept heeft zijn gebrek

Er zijn honderden manieren om erwtensoep te maken en welke ingrediënten je er in kan doen. Doe je er wel of geen wortel in? Gaat de worst er op voorhand al in of warm je die op buiten de Wonderpot om? Wel of geen knolselderij? Wij maken hem het liefst zoals mijn grootmoeder dat deed. En dat is met basis ingrediënten om die authentieke erwtensoep smaak te garanderen.

Het recept is simpel en snel gemaakt, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo wassen we de karbonades voor we ze snijden. Botsplinters horen immers niet bij de ingrediënten. Als de soep klaar is laten we deze rustig staan en doen we een natural release. Als je namelijk een pan vol erwtensoep hebt en je gooit direct het stoomventiel open als deze klaar is, moet groen wel echt je favoriete kleur zijn voor je keukenkastjes, muur en plafond. In dit recept gebruiken we een blender/keukenmachine. Dit hoeft niet, maar dan hou je aan het einde blokjes knolselderij over in de soep.

‘Maar, ik wil snert!’ Dat mag en dat kan, geen probleem. Laat dan de soep als deze klaar is een nachtje staan. Sowieso is alles dat op de hoge druk stand gekookt is veel vloeibaarder als het net klaar is omdat het water in de Wonderpot enorm warm is geworden. Het lijkt soms dus dunner dan het is. Wil je met de erwtensoep een muurtje metselen? Laat hem dan een nachtje staan. We gaan aan de slag! Oh ja, erwtensoep kan je natuurlijk ook prima in de zomer maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.