Indiase Butter chicken: dit gerecht is in elk restaurant ter wereld dat Indiaas eten serveert een regelrechte favoriet. De boterzachte kip in een romige saus vol kruiden is geliefd bij jong en oud!
Geschiedenis
Butter chicken is rond 1950 ontdekt door Kundan Lal Jaggi, de eigenaar van een beroemd restaurant in Delhi, Inda. Kundan gooide wat overgebleven Tandoori kip (ook een recept van hem) in een romige tomatensaus en de rest is historie. Traditioneel laat je de kip een aantal uur marineren in het tandoori-mengsel waarna je het bakt en serveert in de tomatensaus met room. Aangezien we het slowcooken, is het vooraf marineren niet nodig: de kruiden trekken tijdens de langzame garing in de kip.
Butter chicken wordt vaak verward met Tikka masala en hoewel ze veel ingrediënten delen, leunt Tikka masala meer op tomaat en mist het de romigheid van de Butter chicken. Ook is Tikka masala niet van origine een recept uit India maar is het ontstaan in Glasgow.
Bereidingstips
- De kipdijfilets hoeven niet klein gesneden te worden, door de langzame garing vallen deze vanzelf uit elkaar.
- Vervang de slagroom voor kokosmelk om een zoetere smaak te krijgen.
- Serveer de Butter chicken met wat basmatirijst en naan.
Op MijnWonderpot.nl gebruiken we bij bijna alle recepten de maten ’theelepel’ en ‘eetlepel’. Persoonlijk gebruiken wij om deze maatvoering goed af te meten RVS maatlepels. Maatlepels zijn er echter in allerlei kleuren en materialen, er is vast een setje te vinden dat bij jouw keuken past!
Naast slowcooken, gebruiken wij onze pot ook zeer regelmatig voor een pressure cook, een overzicht van die recepten vind je hier en we vinden het leuk als je mee komt praten in onze groep op Facebook!
Leave a Reply