Butter chicken
Butter chicken

Ingrediënten - 6 personen

3 eetlepels roomboter
1 grote ui
5 teentjes knoflook
1 eetlepel verse gember
1 eetlepel garam masala
1 theelepel gemalen koriander
halve theelepel kurkuma
1 theelepel gemalen komijnzaad
1 theelepel chilipoeder
halve theelepel zout
400 gram passata
2 eetlepels tomatenpuree
halve theelepel citroenschil
375 ml slagroom (35% vet)
1500 gram kipdijfilet
2 eetlepels maizena
paar plukjes vers korianderblad
Indiase butter chicken uit de Wonderpot. Breng de favoriet uit het Indiase restaurant naar de eigen keuken! Romig, zacht en vol van smaak!

Handelingen

1.Snipper de ui, pers zowel de knoflook als de gember en rasp de citroenschil.
2.Zet de Wonderpot op de 'Sauté'-stand (Low) met de boter en wacht tot deze voldoende opgewarmd is. Dit is het geval als 'heating' verdwijnt uit de display.
3.Fruit de ui een paar minuten aan zodat deze zacht wordt maar laat de ui niet bruin worden.
4.Voeg nu de knoflook, gember, passata, tomatenpuree, kruiden, citroenschil en 250 ml slagroom toe. Let op: je houdt nog slagroom over!
5.Roer de saus goed door en voeg nu de kip toe. Roer hierna de kip door de saus.
6.Doe de deksel op de pot, kies het programma 'Slow cook' en zet de temperatuur op 'Low'. Stel de tijd in op 4,5 uur en stuk op 'Start/stop'.
7.Na 4 uur en 10 minuten, meng je de overgebleven room met de maizena zodat het een papje wordt.
8.Voeg nu de helft van dit roompapje toe aan de inhoud van de Wonderpot en roer even door. Doe de deksel weer op de pan en laat even 3 minuten meekoken.
9.Voeg naar wens eventueel de overgebleven room toe aan de pan, hierdoor zal de saus nog wat meer indikken.
10.Laat de Wonderpot nog 15 minuten doorkoken en serveer de Butter chicken met wat vers korianderblad eroverheen.

Indiase Butter chicken: dit gerecht is in elk restaurant ter wereld dat Indiaas eten serveert een regelrechte favoriet. De boterzachte kip in een romige saus vol kruiden is geliefd bij jong en oud!

Geschiedenis

Butter chicken is rond 1950 ontdekt door Kundan Lal Jaggi, de eigenaar van een beroemd restaurant in Delhi, Inda. Kundan gooide wat overgebleven Tandoori kip (ook een recept van hem) in een romige tomatensaus en de rest is historie. Traditioneel laat je de kip een aantal uur marineren in het tandoori-mengsel waarna je het bakt en serveert in de tomatensaus met room. Aangezien we het slowcooken, is het vooraf marineren niet nodig: de kruiden trekken tijdens de langzame garing in de kip.

Butter chicken wordt vaak verward met Tikka masala en hoewel ze veel ingrediënten delen, leunt Tikka masala meer op tomaat en mist het de romigheid van de Butter chicken. Ook is Tikka masala niet van origine een recept uit India maar is het ontstaan in Glasgow.

Bereidingstips

  • De kipdijfilets hoeven niet klein gesneden te worden, door de langzame garing vallen deze vanzelf uit elkaar.
  • Vervang de slagroom voor kokosmelk om een zoetere smaak te krijgen.
  • Serveer de Butter chicken met wat basmatirijst en naan.

Op MijnWonderpot.nl gebruiken we bij bijna alle recepten de maten ’theelepel’ en ‘eetlepel’. Persoonlijk gebruiken wij om deze maatvoering goed af te meten RVS maatlepels. Maatlepels zijn er echter in allerlei kleuren en materialen, er is vast een setje te vinden dat bij jouw keuken past!

Naast slowcooken, gebruiken wij onze pot ook zeer regelmatig voor een pressure cook, een overzicht van die recepten vind je hier en we vinden het leuk als je mee komt praten in onze groep op Facebook!

Leave a Reply

Your email address will not be published.