stoofpot van runderlende
stoofpot van runderlende
stoofpot van runderlende
stoofpot van runderlende

Ingrediënten - 4 personen

stuk dikke runderlende, ca 1 kg
halve eetlepel knoflookpoeder
halve eetlepel uienpoeder
halve eetlepel gedroogde oregano
halve eetlepel gedroogde basillicum
halve eetlepel gedroogde rozemarijn
1 eetlepel zout
halve eetlepel zwarte peper
2 eetlepels zonnebloemolie
300 ml runderbouillon
2,5 eetlepel maizena
2,5 eetlepel water
2 eetlepels Worcestersaus

Handelingen

1.Haal de runderlende ongeveer 60 minuten voor het bereiden uit de koeling om het op kamertemperatuur te laten komen.
2.Dep het vlees rondom droog met wat keukenpapier.
3.Snijdt de lende in 3 gelijke stukken.
4.Maak nu de rub, meng alle droge ingrediënten (op de maizena na) samen in een ovenschaal.
5.Breng de rub rondom aan op de stukken vlees. Je hoeft niet zuinig te zijn, zorg voor een mooi egaal korstje.
6.Zet de Wonderpot op de 'Sauté'-stand en wacht tot deze voldoende opgewarmd is. Dit is het geval als 'heating' verdwijnt uit de display.
7.Doe de zonnebloemolie in de pot en braad de stukken vlees aan voor ongeveer 4 minuten aan elke kant.
8.Zet de Wonderpot uit en haal het vlees uit de pot.
9.Voeg de runderbouillon toe aan de pot en schraap met een houten lepel de aanbaksels los van de onderkant.
10.Doe het vlees weer in de pot, doe de deksel op de pot, draai deze op slot en sluit het ventiel.
11.Schakel de Wonderpot weer in, kies het programma 'Manual/High' en zet de kooktijd op 90 minuten.
12.Na de kooktijd, doe je een NR. Laat dus de Wonderpot nog 15 minuten met rust voordat je het ventiel opendraait.
13.Haal het vlees uit de pot en voeg de tweeënhalve eetlepel maizena en water samen in een kommetje. Roer dit even door elkaar totdat er een papje ontstaat.
14.Zet de Wonderpot weer op de 'Sauté'-stand en voeg zowel het maizena-papje als de Worcestersaus toe. Blijf ongeveer 2 minuten doorroeren en schenk de jus daarna in een juskom.
15.Trek het vlees met 2 vorken wat uit elkaar maar het hoeven niet zulke dunne reepjes te worden als een pulled pork of chicken. Er kan wat zacht geworden vet nog aan het vlees zitten, sommige mensen vinden dit een ware lekkernij dus gooi dit niet zomaar weg! ;-)
16.Server het vlees met wat aardappeltjes uit de oven of zelfgemaakte puree en groente naar keuze. Breng het vlees eventueel nog wat op smaak met peper en zout, mocht je dit lekker vinden. Vergeet de jus niet!

Deze stoof van runderlende is niet iets voor een doordeweekse dag, daar is het te prijzig voor. Wil je gasten echter eens verwennen met smaakvol ‘comfort-food’ waar je ook nog eens weinig werk aan hebt, dan is dit recept een schot in de roos. Niet alleen het heerlijke vlees maar ook de volle jus zal je gasten doen watertanden!

Soort vlees

Voor deze stoof gebruiken we runderlende en dan specifiek het dikke gedeelte van dit prachtig stuk vlees. De runderlende bevindt zich achterop de rug van de koe en hier worden de volgende geweldige stukken vlees uitgehaald:

Dunne lende

  • Entrecote
  • T-bone steak
  • Koetsierstuk

Dikke lende

  • Biefstuk
  • Rosbief

Onderaan de lende bevindt zich ook nog het meest luxe stuk van de koe: de ossenhaas, ook wel tournedos genoemd.
Van de dikke lende wordt vaak carpaccio gesneden maar het leent zich ook zeer goed om te braden vanwege het vet wat zich bovenaan het vlees bevindt. In dit geval braden wij het vlees eerst aan om het daarna onder druk te stoven.

runderlende

Producten

Deze stoof van runderlende uit de Wonderpot is eenvoudig te maken in elk soort Wonderpot: Crockpot Express, Instant Pot, Ninja Multicooker etc.
Zelf hebben wij de Crockpot Express gebruikt voor dit gerecht.

Om er voor te zorgen dat je de anti-aanbaklaag van de pot niet beschadigd raden we nooit aan om een scherp of hard voorwerp in de pan te roeren of vlees mee te keren. Neem hiervoor bijvoorbeeld een houten spatel of eentje van siliconen. Mocht je makkelijk een halve eetlepel af willen meten, zijn maatlepels een aanrader.

In dit recept maken we gebruik van een natural release (NR), mocht je nieuw zijn met een crockpot, instant pot of andere hoge druk pan, kijk dan even op onze vraag-en-antwoord-pagina voor meer uitleg over de termen en gebruiken. Dit is de ideale plek om informatie over de Wonderpot op te doen!

Wist je dat wij ook een Facebook-groep hebben? Hier kan je gezellig meepraten over de onze en uiteraard je eigen recepten delen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.