Ingrediënten - 3 tot 4 personen

1 flespompoen
1 ui
Verse gember (ca 1 bij 1 cm)
theelepel rode peper
1 eetlepel olijfolie
2 teentjes knoflook
1 liter groente- of runderbouillon
1 eetlepel komijnzaad
1 laulierblaadje
2 eetlepels crème fraîche of 100 ml room
peper & zout
Pompoensoep is het comfort-food bij uitstek in de herfst en winter. Dit gerecht heeft bij sommige mensen een beetje een wollig imago maar dit is niet terecht. Pompoen is ook een ingrediënt waarmee veel te variëren is maar met dit pompoensoep recept heb je geweldige basis vol smaak!

Handelingen

1.Snij de flespompoen over de lengte doormidden en verwijder de pompoenpitten en vruchtvlees met een lepel. De pompoenpitten kan je eventueel nog roosteren om de soep mee te garneren.
2.Snij de pompoen in grote blokjes en snij de ui in grove stukken. Snij de gember in plakjes en de rode peper in reepjes.
3.Zet de Wonderpot op de 'Sauté'-stand met de olijfolie en wacht tot deze voldoende opgewarmd is. Dit is het geval als 'heating' verdwijnt uit de display.
4.Gooi de gesneden ingrediënten samen met de hele knoflooktenen in de pot en bak deze gedurende 10 minuten aan.
5.Voeg hierna de bouillon, het komijnzaad en het laulierblaadje toe en roer alles even door
6.Doe de deksel op de pot, kies het programma 'Slow cook' en zet de temperatuur op 'Low'. Stel de tijd in op 4 uur.
7.Na de kooktijd verwijder je eerst het laulierblaadje en voeg je daarna de crème fraîche (of room) toe. Pureer nu het geheel en voeg naar smaak nog wat peper en zout toe.
8.Server de pompoensoep samen met wat vers breekbrood met roomboter.

Pompoen moet je doen!

Naast het feit dat pompoen erg lekker nootachtig en zoet is, zit dit fruit (ja, het is officieel fruit omdat de pompoen zaadjes heeft) ook boordevol vezels en bevat het weinig calorieën. Pompoen zit vol vitamine C, provitamine A, antioxidanten en kalium.

Waar dit allemaal goed voor is, zullen we je hier niet mee vermoeien maar zoek deze voedingsstoffen vooral eens hier op.

Bereidingstips

Er zijn diverse soorten pompoenen maar in dit gerecht gebruik ik een flespompoen. Deze soort heeft een heerlijke smaak, is stevig en deze hoeft niet geschild te worden: gemak dient de mens! Voor de bouillon kan je gebruik maken van een groente- of rundvleesvariant.

In plaats van de crème fraîche, kan je ook een beetje kokosmelk gebruiken om de soep een oosters tintje te geven.

Hoewel dit een zeer makkelijk recept is, zijn er vast nog dingen die je niet wist rond het gebruik van de Wonderpot. Daarvoor hebben wij hier een mooi overzicht samengesteld.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.