risotto kip 1
risotto kip 2

Ingrediënten - 2 personen

1 eetlepel olijfolie
1 ui
2 teentjes knoflook
150 gram (kastanje) champignons
50 gram (verse) Parmazaanse kaas
400 gram kipdijfilet
Peper & zout
2 eetlepels roomboter
Halve eetlepel Italiaanse kruiden
200 gram Arborio rijst (zie beschrijving)
1 citroen
50 ml witte wijn
600 ml kippenbouillon
Risotto is een delicaat gerecht waar je normaal bovenop moet zitten. Met de Wonderpot is dat verleden tijd en kan het niet mislukken! Er moet op de klassieke bereidingswijze voortdurend kleine beetjes bouillon toegevoegd worden om de rijst mooi zacht te krijgen. Met dit gerecht wordt het maken van een heerlijke risotto een stuk makkelijker.

Handelingen

1.Snipper de ui en pers de knoflook.
2.Snij de champignons in plakjes (niet te dun) en snij de kipdij in stukjes van ca. 4 cm.
3.Zet de Wonderpot op de 'Sauté'-stand met de olijfolie en wacht tot deze voldoende opgewarmd is. Dit is het geval als 'heating' verdwijnt uit de display.
4.Bak de kip een paar minuten rondom aan met peper en zout.
5.Voeg hierna de boter en ui toe. Fruit de ui aan.
6.Voeg hierna de champignons, kruiden en knoflook toe en laat 2 minuten meebakken.
7.Voeg de risottorijst toe en laat deze al roerend meebakken totdat het vocht opgenomen is en de rijst aan de uiteinden doorzichtig wordt.
8.Voeg de wijn & kneepje citroensap toe en blijf roeren tot deze ook opgenomen zijn.
9.Voeg nu de bouillon toe en roer alles goed door.
10.Doe de deksel op de Wonderpot en draai deze op slot. Sluit het ventiel.
11.Kies voor het programma 'Rice/Risotto' en druk op 'Start'
12.Als het programma na 12 minuten afgelopen is, doe je een QR.
13.Zodra alle stoom weg is, open de deksel en gooi er een handje vers geraspte Parmezaanse kaas in en roer deze samen met wat zout en peper door de risotto.
14.Garneer de risotto samen met wat Parmezaanse kaas erover.

De rijst

Zoals liefhebbers van de Italiaanse keuken weten, zijn Italianen zéér gepassioneerd over eten. Ook de ingrediënten moeten aan een hoge standaard voldoen. Dit geldt zeker voor de rijst die ze gebruiken in hun geliefde risotto. Vermijdt de supermarkt-huismerken en ook de soorten van Lassie, zijn mijn inziens niet geschikt. Ga je risotto maken, gebruik dan originele Arborio rijst uit Italië.

Witte Arborio rijst is een licht klevende rijst met grote, bijna ronde, korrels. Tijdens het koken nemen de korrels veel vocht op, maar van binnen blijven ze stevig. Deze rijstsoort is heel geschikt om een mooie, romige risotto mee te maken.

In Italië is Arborio een beschermde naam, helaas is dat in Nederland niet het geval waardoor er ook hier slechte Arborio-varianten op de markt zijn. Goede resultaten bereik je met dit merk dat goed te verkrijgen is.

Bereidingstips

Risotto is een klassiek gerecht uit Noord-Italië en er kunnen diverse ingrediënten aan toegevoegd worden. Voor deze versie heb ik gekozen voor een lekkere combinatie van kip & champignons. Ik gebruik het liefste kastanjechampignons omdat ze net iets meer smaak hebben dan de normale witte variant. Je kunt de kip ook weglaten voor een vegetarische risotto.

In dit gerecht maak ik gebruik van kippendijen, je kan ook kipfilet gebruiken maar de dijfilet is net iets zachter en dat komt in dit gerecht mooi tot zijn recht.

In het recept wordt de term ‘QR’ gebruikt, voor uitleg hierover (en alle andere dingen die je over de Wonderpot wil weten), klik je hier.

Leave a Reply

Your email address will not be published.