Spareribs ingrediënten
Spareribs met droge rub

Ingrediënten - 3/4 personen

2 spareribs (of baby back ribs) tussen de 800 en 1000 gram per stuk
1 eetlepel bruine basterdsuiker
2 theelepels zout
2 theelepels uienpoeder
2 theelepels chilipoeder
2 theelepels gemalen mosterdzaad
1,5 theelepel gerookt paprikapoeder
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel gemalen zwarte peper
3/4 theelepel gemalen komijnzaad
0.5 theelepel cayennepeper
500 ml kippenbouillon
250 ml appelazijn
Kommetje barbecuesaus
1 theelepel vloeibare rook (optioneel, zie bereidingstips)

Handelingen

1.Ontdoe de ribs van eventueel overtollig vet en het vlies (zie bereidingstips).
2.Dep de ribs even rondom droog met wat keukenpapier.
3.In een kommetje doe je de bruine suiker, zout, uienpoeder, chilipoeder, mosterdzaad, paprikapoeder, tijm, oregano, knoflookpoeder, peper, komijnzaad, cayennepeper en meng dit goed door elkaar.
4.Wrijf nu de ribs in met de droge rub en zorg dat de rub goed rondom de ribs bedekt.
5.Doe de kippenbouillon, appelazijn en eventueel de vloeibare rook in de Wonderpot en plaats het rekje op de bodem.
6.Plaats de ribs op hun zijkant, in een halve cirkel op het rekje. Beide ribs vormen nu een cirkel in de pot.
7.Sluit de deksel, draai deze op slot, doe het ventiel dicht en kies het programma 'Manual/High'. Stel de tijd in op 25 minuten (normaal bevleesd) tot 35 minuten (dik bevleesd).
8.Na de kooktijd doe je een NR en laat je de pot voor 15 minuten met rust.
9.Verwarm de oven ondertussen op de grill-stand.
10.Na de 15 minuten, laat je de laatste stoom ontsnappen door het ventiel open te draaien en daarna open je de deskel.
11.Haal de ribs uit de Wonderpot en plaats deze met de vleeskant naar boven op een bakplaat met wat bakpapier.
12.Bestrijk de bovenkant (de bolle kant dus) ruimhartig met je favoriete barbecue-saus. Plaats de bakplaat onder de grill en gril de ribs voor ca 5 minuten zodat de barbecue-saus karameliseert. Hou dit wel goed in de gaten: laat ze niet verbranden.

Spareribs met een klassieke droge rub, dit gerecht zal bijna iedereen willen maken!

Eigenlijk zijn er maar weinig mensen die niet kunnen genieten van varkensvlees wat zo mals is, dat het van het bot valt. En laat de Wonderpot nou de ideale manier zijn om ze zo mals te krijgen.

Onderdeel van goede spareribs, naast het malse vlees, is natuurlijk het jasje waar ze in verpakt zitten. Dit recept gebruikt hiervoor een droge rub, gebaseerd op de klassieke Carolina rub van bruine suiker, zout, peper, komijn, chilipoeder, paprikapoeder en cayennepeper. We voegen hier nog wat extra ingrediënten aan toe om de smaak extra diepte te geven.

Soorten spareribs

Er zijn verschillende soorten ribs te koop:

  • De echte spare ribs, zoals de meeste mensen ze kennen, komen van de zijkant van het varken. Het zijn relatief lange botten, voorzien van vaak stevig en veel vlees.
  • De baby back ribs komen van hoger op de rug van het varken. Ze zijn wat kleiner van formaat (baby, inderdaad) maar de verhouding tussen vlees en bot is veel beter. Dit zorgt volgens liefhebbers ook voor een veel intenser en malser stuk vlees.

Het is dus afhankelijk van het type ribs, hoe lang je deze wil garen in de Wonderpot. Bij ribs met minder vlees, gaan wij uit van 25 minuten. Bij ribs waarbij veel vlees aanwezig is, zouden wij een garing van 35 minuten aanraden. Uiteraard kan je ook een kooktijd ertussenin kiezen, hier komt een klein beetje ervaring om de hoek kijken. Niet vervelend om dit uit te gaan proberen toch?

Bereidingstips

Het verwijderen van het buikvlies is een zeer belangrijk onderdeel van de voorbereiding. Dit stugge membraan, wat aan de holle kant zit, zorgt ervoor dat de smaken niet in het onderliggende vlees kunnen trekken. Hoe je deze moet verwijderen, wordt op deze pagina goed uitgelegd. Sla deze stap NIET over. Als je ribs bij de slager haalt, kan hij dit natuurlijk ook voor je doen.

Je kan ervoor kiezen om bij het vocht in de Wonderpot ook wat vloeibare rook te doen, dit zorgt voor een lekkere rooksmaak, alsof je ribs zo van de barbecue komen. Persoonlijk gebruik ik deze rook ook voor pulled pork & pulled chicken.

Qua saus, ben je eigenlijk helemaal vrij. Je kan zelf een lekkere bbq saus maken of een kant en klare saus gebruiken als je die toevallig in huis hebt. Een aanbeveling is Bull’s-Eye BBQ Sauce Original.

Serveer de ribs lekker met wat patat of gebakken aardappelen en een frisse salade, GENIETEN!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.