Spareribs met een klassieke droge rub, dit gerecht zal bijna iedereen willen maken!
Eigenlijk zijn er maar weinig mensen die niet kunnen genieten van varkensvlees wat zo mals is, dat het van het bot valt. En laat de Wonderpot nou de ideale manier zijn om ze zo mals te krijgen.
Onderdeel van goede spareribs, naast het malse vlees, is natuurlijk het jasje waar ze in verpakt zitten. Dit recept gebruikt hiervoor een droge rub, gebaseerd op de klassieke Carolina rub van bruine suiker, zout, peper, komijn, chilipoeder, paprikapoeder en cayennepeper. We voegen hier nog wat extra ingrediënten aan toe om de smaak extra diepte te geven.
Soorten spareribs
Er zijn verschillende soorten ribs te koop:
- De echte spare ribs, zoals de meeste mensen ze kennen, komen van de zijkant van het varken. Het zijn relatief lange botten, voorzien van vaak stevig en veel vlees.
- De baby back ribs komen van hoger op de rug van het varken. Ze zijn wat kleiner van formaat (baby, inderdaad) maar de verhouding tussen vlees en bot is veel beter. Dit zorgt volgens liefhebbers ook voor een veel intenser en malser stuk vlees.
Het is dus afhankelijk van het type ribs, hoe lang je deze wil garen in de Wonderpot. Bij ribs met minder vlees, gaan wij uit van 25 minuten. Bij ribs waarbij veel vlees aanwezig is, zouden wij een garing van 35 minuten aanraden. Uiteraard kan je ook een kooktijd ertussenin kiezen, hier komt een klein beetje ervaring om de hoek kijken. Niet vervelend om dit uit te gaan proberen toch?
Bereidingstips
Het verwijderen van het buikvlies is een zeer belangrijk onderdeel van de voorbereiding. Dit stugge membraan, wat aan de holle kant zit, zorgt ervoor dat de smaken niet in het onderliggende vlees kunnen trekken. Hoe je deze moet verwijderen, wordt op deze pagina goed uitgelegd. Sla deze stap NIET over. Als je ribs bij de slager haalt, kan hij dit natuurlijk ook voor je doen.
Je kan ervoor kiezen om bij het vocht in de Wonderpot ook wat vloeibare rook te doen, dit zorgt voor een lekkere rooksmaak, alsof je ribs zo van de barbecue komen. Persoonlijk gebruik ik deze rook ook voor pulled pork & pulled chicken.
Qua saus, ben je eigenlijk helemaal vrij. Je kan zelf een lekkere bbq saus maken of een kant en klare saus gebruiken als je die toevallig in huis hebt. Een aanbeveling is Bull’s-Eye BBQ Sauce Original.
Serveer de ribs lekker met wat patat of gebakken aardappelen en een frisse salade, GENIETEN!
Leave a Reply