Veel gestelde vragen rondom de multicooker

Home » Veel gestelde vragen rondom de multicooker

Een multicooker is een apparaat dat zowel onder lage als hoge druk gerechten kan bereiden. Er zijn best vaak onduidelijkheden rondom het gebruik van deze Wonderpotten. Op deze pagina is wat algemene informatie te vinden die hopelijk veel van deze onduidelijkheden weg neemt.

Voordelen van een multicooker

De naam zegt het eigenlijk al: een apparaat dat multifunctioneel is.

Je kan in een zéér korte tijd heerlijke gerechten onder hoge druk maken (zoals in de ouderwetse snelkookpan) maar ook zonder omkijken ’s ochtends een slowcook-gerecht aanzetten zodat na een werkdag je direct aan tafel kan.

Het mooie is dat als je weet hoe de Wonderpot werkt, het eigenlijk niet fout kan gaan. Dit komt door de constante temperatuur onder zowel hoge als lage druk. Zodra je weet wat je wil maken, is het hoe eigenlijk ongelofelijk simpel.

Heb ik een multicooker nodig?

Nee, natuurlijk niet. Maar zodra je er één hebt, kan je simpelweg niet meer zonder. Juist vanwege het feit dat deze Wonderpotten zo veelzijdig zijn en het koken ongelofelijk makkelijk maakt, wordt het een apparaat waar je niet meer omheen kan.

Een goede multicooker vervangt diverse apparaten die mensen in hun kastjes hebben staan zoals: een rijstkoker, een stomer, een snelkookpan, een eierkoker, een slowcooker maar ook de ouderwetse pannen en ovens.

Wij raden de Crock Pot Express aan als je nieuwe beste vriend in de keuken. En dat wij niet de enige zijn, is wel te zien aan de ongelofelijke hoeveelheid enthousiaste reviews op de diverse sites.

Wanneer gebruik ik een multicooker?

Wanneer niet kan je beter vragen? Wij van MijnWonderpot.nl gebruiken hem bijna dagelijks: soms als aanvulling voor het snel en foutloos bereiden van een bijgerecht zoals rijst of groente. Maar zeer vaak ook als enige apparaat in de keuken, waarbij er geen pannen of ovens aan te pas komen. Het is ook zó simpel: iedereen kan het!

Is het gebruik van een multicooker veilig?

Zeker. Het is een elektrisch apparaat waar geen vuur aan te pas komt maar de pot geeft natuurlijk wel hitte af. Dus denk altijd na als je iets doet en ga niet achteloos om met het gebruik ervan. Als je de slowcook-functie gebruikt, gebeurt dit onder een constante temperatuur en het is volkomen veilig om deze onbeheerd aan te laten staan, vergelijk het met een koelkast.

Enkele tips voor het veilig gebruiken van de Wonderpot:

  • Open NOOIT de deksel direct na het koken onder druk. Doe een QR (quick release) of NR (natural release) zodat de druk afneemt. Doe je dit niet, dan kan je de inhoud van de Wonderpot van het plafond halen.
  • Gebruik voor het openen van het ventiel na het koken onder druk een houten lepel of een ovenwant. Zodra je namelijk het ventiel opendraait, komt er onder hoge druk stoom uit de multicooker waaraan je je lelijk kan branden
  • Zet de multicooker bij voorkeur niet op een gasfornuis of een keramische kookplaat. De kans bestaat dan dat bij een moment van onachtzaamheid, je Wonderpot onherstelbaar beschadigt.
  • Zet de multicooker bij gebruik op een stevige ondergrond zodat deze stabiel en vrij staat, dus niet hoog op een wankel keukenplankje..
  • Zet de Wonderpot ook niet direct onder een keukenkastje, aangezien de stoom weg moet kunnen als je onder druk gaat koken.

Waar dienen al die knoppen voor?

Hierboven een overzicht van de verschillende knoppen/programma’s van de meest bekende Wonderpot:
De Crock-Pot Express.

De meeste programma’s zijn voorgeprogrammeerde pressure cook instellingen, als je bijvoorbeeld een kipgerecht klaar wil maken, kan je kiezen voor de kop ‘Poultry’ en daarna ‘Start / Stop’. Tevens geeft achtereenvolgens ‘Manual’, ‘Pressure adjust’ op ‘High’, daarna de ‘+’ naar 15 minuten en uiteindelijk ‘Start / Stop’ exact hetzelfde resultaat. De wijze van gebruik hangt uiteindelijk af van persoonlijke voorkeur, de pot wordt niet warmer of bouwt meer druk op via een voorgeprogrammeerde setting.

Hoge of lage druk bereiding?

Hoe weet je nou wanneer je een gerecht onder hoge druk (pressure cook) moet bereiden en wanneer gebruik je juist de slowcook-functie?

Op MijnWonderpot.nl staat natuurlijk altijd bij het recept aangegeven op welke manier je deze moet bereiden maar als vuistregel kan je het volgende aanhouden:

Pressure cook – Hoge druk
Hele snelle bereidingen (70% sneller dan reguliere bereiding) van gerechten zoals groente, rijst, vis, bonen, vlees, pasta en ovengerechten. Uitermate geschikt als er snel iets op tafel moet komen. Ook geschikt voor bevroren ingrediënten.

Slowcook – Langzame garing
Bereidingen van gerechten die langzaam moeten of mogen garen, over het algemeen een kooktijd van meerdere uren zoals grote stukken vlees, soep, bouillons, stoofgerechten en stevige groente als wortels.

Hoeveel vocht moet er bij de gerechten?

Als je onder druk gaat koken, moet er minimaal 250 ml vocht in de pot zitten. Als er minder vocht in zit, kan de pot geen druk opbouwen.

Teveel vocht is óók niet de bedoeling, in tegenstelling tot ‘normaal’ koken in pannen, kan vocht in de multicooker niet verdampen. Alles blijft dus in het gesloten systeem en gerechten kunnen er dus nattig uitkomen. Volg de aanwijzingen bij de gerechten op deze site om te weten hoeveel vocht je moet gebruiken.

Mocht je gerecht desondanks tóch te nat zijn, kan je de Wonderpot altijd even op de Sauté-stand zetten om het overtollige vocht in te laten koken.

De deksel(s)

Bij de Wonderpot zit een deksel die je voor alle kookprogramma’s kan gebruiken. Op de deksel zit een wiebelig ventiel (dat hoort zo) die je op 2 standen kan plaatsen:

– Het wolkje met het kruis erdoor betekent dat er GEEN stoom kan ontsnappen, hier zet je het ventiel op als je onder druk wil koken
– Het wolkje zonder kruis erdoor betekent dat er WEL stoom kan ontsnappen, hier zet je het ventiel op als je na een pressure cook de stoom wil laten ontsnappen of als je wil slowcooken.

Je kan er ook voor kiezen om een tweede, glazen deksel aan te schaffen (bijvoorbeeld deze) die je kan gebruiken voor de slowcooks (voor koken onder druk is deze NIET geschikt, gebruik hier altijd de originele deksel met het drukventiel voor). Op deze manier kan je tijdens het slowcooken gewoon naar de voortgang spieken….en dat willen we allemaal…toch?!

Het is trouwens niet aan te raden om te vaak de deksel tijdens een slowcook op te tillen om even te spieken, ruiken of roeren. Elke keer dat je dit doet, verliest de pot warmte die hij weer terug moet krijgen en dit verlengt dus de kooktijd. Hoe lang dit precies is, daar verschillen de meningen over. Sommige mensen beweren dat voor elke keer de deksel optillen, de kooktijd met 15 minuten verlengt wordt maar wij houden het op een paar minuten (zolang je de deksel maar kort optilt uiteraard).

Mag je dan helemaal niet roeren?

Ja hoor, na een aantal uur slowcooken mag je best een keertje roeren als je jezelf echt niet kan bedwingen. Probeer dit wel echt tot een minimum te beperken, het hoeft namelijk niet.

Laat in de regel de pot zoveel mogelijk met rust tijdens een slowcook!

High of low?

Een Wonderpot heeft zowel voor het koken onder druk als slowcooking een High en Low instelling, hoe weet je nu wat te kiezen? Hiervoor moeten we de 2 kookwijzen even apart behandelen

Pressure cook
Bij hoge druk ligt een natuurkundige formule aan de High/Low-setting ten grondslag, een formule waarmee we je hier niet zullen vermoeien. Het gaat samengevat om de hoeveel druk er per vierkante centimeter er opgebouwd wordt in de multicooker.

Als vuistregel moet je eigenlijk altijd de instelling High gebruiken, tenzij expliciet anders in het gerecht wordt aangegeven. Doe je dit niet, wordt er simpelweg te weinig druk opgebouwd binnen de pot en worden je ingrediënten niet gaar.

Slowcook
Hierbij zit het verschil niet in de hoogte van de constante temperatuur (wat veel mensen denken) maar in de tijd dat de Wonderpot op die constante temperatuur komt. Die constante temperatuur ligt tussen de 90 en 100 graden Celsius.

Door op High te slowcooken, kan je de bereidingstijd dus flink verkorten. Alles hangt dus af
van de tijd die je uit wil trekken voor het gerecht, hiernaast een overzicht met de tijden

Het is dus ook mogelijk om te spelen met de tijden, bijvoorbeeld eerst 2 uur op high en
daarna nog enkele uren op low.

QR of NR

In alle recepten op MijnWonderpot.nl waarbij gebruik wordt gemaakt van koken onder druk (dus geen slowcook), zie je 1 van deze termen staan: QR of NR. Wat betekenen deze termen eigenlijk?

Beide termen staan voor het laten ontsnappen van de druk uit de Wonderpot die gebuikt wordt voor de garing van de ingrediënten.

QR staat voor Quick Release
Bij deze wijze van ontluchten, zet je direct na het verstrijken van de kooktijd het ventiel open. Hierdoor ontsnapt onder een luid gesis alle druk en hierbij komt hete stoom vrij. Gebruik voor het openen van het ventiel dan ook een houten lepel of een ovenwant zodat er geen kans bestaat dat je jezelf brandt aan deze stoom.

Zorg er ook voor dat de pot ook niet direct onder een keukenkastje staat, aangezien de stoom weg moet kunnen. Nadat de stoom weg is, moet je de deksel makkelijk open kunnen draaien. Als dat nog niet kan, wacht dan nog even langer totdat de druk echt van de ketel is 😉

Een Quick Release wordt meestal gebruikt bij delicate gerechten zoals groenten, eieren of vis waarbij het gevaar bestaat dat ze te ver doorkoken

NR staat voor Natural Release
Bij deze wijze van ontluchten, kom je na de kooktijd niet aan het ventiel: je raakt de pot niet aan en deze springt automatisch op de warmhoud-stand. Na minimaal 10 minuten gewacht te hebben kan je alsnog een QR (Quick Release) doen.

Een Natural Release wordt meestal gebruikt bij vleesgerechten, soepen of pasta.

Reinigen

De uitneembare binnenpot en de deksel kunnen afgewassen worden en zelfs in de vaatwasser. Gebruik voor het schoonmaken van de binnenpot geen schuursponsjes om de anti-aanbaklaag niet te beschadigen.

Grondige reiniging:

  • 250 ml water
  • 250 ml witte azijn
  • Schillen van 1 tot 2 sinaasappelen
  • 1 grote citroen (in plakjes gesneden)

Giet het water en de azijn in de pot en voeg de schillen + citroen toe
Sluit de deksel, draai deze op slot en sluit het ventiel
Kies het programma ‘Steam’ en zet de tijd op 5 minuten
Na de kooktijd, doe een NR voor 4 minuten en daarna een QR
Was de pot en de deksel af
Alles weer lekker fris
! 🙂

De afsluitring die in de deksel zit, kan uit de deksel gehaald worden en los in de vaatwasser. Ook kan je deze laten weken in warm water met natuurazijn om eventuele geurtjes uit de ring te halen. Even uitkoken met 2 theelepels baking soda geeft ook goede resultaten.

Tip: bestel extra afsluitringen om af te wisselen tussen zoete & hartige gerechten om de geuren die in de ring trekken niet te vermengen.

Achterop de Wonderpot zit een opvangbakje waarin vocht terecht komt, vergeet deze niet regelmatig te legen en te reinigen.

Belangrijk is ook dat je de Wonderpot niet afsluit als je hem niet gebruikt. Zorg dat de deksel er niet dichtgedraaid opzit, de pot moet kunnen luchten. De beste manier is de deksel er omgekeerd op terug te plaatsen.

Uitgestelde start

Stel je voor dat het 16:00 is en dat je om 18:00 een soep klaar wil hebben maar je hebt in de tussentijd nog andere dingen te doen. Hiervoor wil je het soep-programma gebruiken (30 minuten op hoge druk) en laten we er van uit gaan dat de hoeveelheid vocht ongeveer 15 minuten erover doet om op druk te komen.

  • Druk op de knop ‘SOUP’
  • In het venster begint ’00:30’ te knipperen, dit is de kooktijd.
  • Druk nu op de knop ‘DELAY TIMER’ en op de knop ‘+’ totdat er ‘1:15’ in het venster staat.
  • Druk op de knop ‘START / STOP’.
  • Het programma begint nu over een uur en 15 minuten, de druk opbouwen kost 15 minuten en het programma zelf 30 minuten. Je soep is dus om 18:00 klaar. Makkelijk he?!

Doenietjes

Wat moet je vooral NIET doen met de Wonderpot:

  • Met RVS bestek of keukengerei in de Wonderpot
  • Een QR met je blote hand doen
  • De pot op het gasfornuis of elektrische kookplaat plaatsen
  • Na koken onder druk direct de deksel open proberen te maken
  • Voedsel opnieuw opwarmen
  • Onder druk koken met te weinig vocht
  • Onder druk koken met teveel vocht
  • Elke rijstsoort via de RICE-knop klaar proberen te maken
  • Bang zijn omdat er stoom ontsnapt bij het opbouwen van druk
  • De pot vullen boven de MAX-aanduiding
  • Bevroren vlees gebruiken voor een slowcook
  • Onder druk koken met bindmiddelen
  • De binnenpot na het schoonmaken niet direct terugplaatsen
  • Het ventiel niet dichtzetten bij een pressure cook
  • De pot onder een keukenkastje plaatsen
  • Vergeten dat opwarmen van de pot bij de bereidingstijd opgeteld moet worden
  • Met schuursponsjes de binnenpot schoonmaken
  • Verse kruiden of melkproducten in het begin toevoegen aan een slowcook
  • Geen eigen draai geven aan gerechten
  • Tijdens een slowcook geregeld de deksel optillen
  • Tomatenpuree als onderste laag gebruiken
  • QR en NR verwisselen
  • De pot op een onstabiele ondergrond plaatsen
  • Vlees niet even aanbraden via de Sauté-functie
  • De afsluitring vergeten terug te plaatsen
  • Diverse ingrediënten met verschillende kooktijden tegelijk proberen klaar te maken
  • Denken dat het ventiel te los zit
  • De Manual-stand nooit gebruiken

Heb je na het lezen van deze pagina nog meer vragen of wil je gewoon met andere Wonderpot-bezitters in contact komen: meld je aan bij onze Facebook-groep!